woensdag 25 februari 2009

Nokia Sparrow

Het is bekend dat de hier al eerder aangehaalde Russische journalist Eldar Murtazin bijzonder goede contacten heeft had met zowat alle fabrikanten van mobiele telefoons. “Terwijl de rest van de journalisten (tijdens het MWC) bezig was met persberichten,” schreef hij in zijn review van de Nokia N86, “ben ik maar eens foto’s en video’s gaan maken met een prototype van de nieuwe N86.” Later bleek dat hij ook toegang had tot zeer besloten presentatiesessies van ondermeer Nokia. Tijdens een van deze sessies kreeg hij een toestel te zien dat het midden houdt tussen een Nokia N97 en een netbook, dat er in een kunstenaarsweergave zo uitziet:

nokia-sparrow-mock-up

Het apparaatje zou zijn uitgerust met een multi-core (Sparrow) CPU, en in 2011 op de markt komen. Het besturingssysteem zou Linux zijn. Ongetwijfeld een variant van Nokia’s eigen Linux: Maemo.

Opvallend is het toetsenbord met ruitvormige toetsen die onhandig lijken, maar die het inkloppen van teksten juist vergemakkelijken. Verder is het toetsenbord multi-slide (zo’n beetje als dat van de Nokia N86 maar dan anders) waarbij toetsen in verschillende standen verschillende functies krijgen.

De Nokia Sparrow heeft een nieuwe interface met widgets. Daarbij vertegenwoordigt elk widget een draaiend programma. Bijzonder is dat meerdere toepassingen ‘maandenlang’ kunnen worden opgeslagen. Als je een opgeslagen applicatie weer selecteert, kun je er onmiddellijk weer mee werken.

Overigens vond Murtazin het apparaatje ongelooflijk interessant. De afbeelding hierboven is gemaakt op basis van de beschrijvingen die hij gegeven.

Ik vraag me één ding af. Als Murtazin inderdaad toegang heeft gehad tot informatie met een strikt besloten karakter, en als het hier inderdaad gaat om een geheel nieuw concept voor Nokia, dan kan het Finse bedrijf niet blij zijn met het lekken van deze informatie. Als mijn eerste indrukken me niet bedriegen, is de verhouding inmiddels danig bekoeld omdat Eldar in feite zijn mond voorbij heeft gepraat. Voor een journalist is het altijd moeilijk om te balanceren tussen het belang van publicatie en het belang van zijn informatiebron bij het beschermen van bepaalde bedrijfsconcepten. Het zou jammer zijn als de Rus bij het kiezen van zijn positie in de fout is gegaan. Want het was altijd reuze spannend om deze bron te volgen.

Via: Unwired

Geen opmerkingen:

Een reactie posten