zondag 1 februari 2009

Nokia’s Netbook

Je kunt het in de blogs lezen: Nokia gaat een netbook introduceren op het MWC. Dat is groot nieuws, of eigenlijk dat zou groot nieuws zijn, want het gaat niet gebeuren.

Netbooks verkopen als warme broodjes. Dat elke gadgetleverancier daar van mee wil profiteren spreekt voor zich. Op de hype meeliften kan op twee manieren. De eerste is zelf zo’n ding op de markt brengen.  De tweede is er op wijzen dat jouw product eigenlijk hetzelfde is als een netbook, om op die manier een graantje mee te pikken van de populariteit van een concurrerend soort machientje. En precies dat heeft Olli-Pekka Kallasvuo de CEO van Nokia gedaan in zijn interview met Times Online. Bovendien heeft hij gezegd dat Netbooks nou niet bepaald kwaliteitsproducten zijn.

Apple en Blackberry, de twee Noord-Amerikaanse dwergen van telefoontjesland, hebben vergelijkbare uitspraken gedaan. Verbaal speelde Steve Jobs haantje de voorste, zoals gewoonlijk:

We don't know how to build a sub-$500 computer that is not a piece of junk.

Je zou bijna zeggen dat de heren er afspraken over gemaakt hebben, zo eensgezind zijn ze. Dát ze zo eensgezind zijn, kan maar een ding betekenen: ze zien om welke reden dan ook nu geen kans om zo’n apparaatje met succes op de markt te zetten, maar ze houden de concurrentie scherp in de gaten.

Erover speculeren blijft leuk, dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten